Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2017 14:28 - НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ФРОНТ НИЩО НОВО
Автор: stoyanov01 Категория: Политика   
Прочетен: 620 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.01.2017 14:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   За много години на всички, здраве, късмет и успехи през новата 2017г. Какво ли ще ни донесе в индивидуален план, предстои да разберем. Какво ще ни донесе в политически план? Нищо ново.  С новата година, започна и изграждането на нови и нови политически формирования, които ще участват на парламентарните избори през март или април и които имат амбиции за промяна. image   Вчера (07.01) беше поставено началото на партията „Да, България“, на Прокопиев, пардон, на Христо Иванов, бивш министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов. В същия ден беше създаден и проектът „Презареди България“ на бившия журналист и настоящ евродепутат – Николай Бареков. Какво обаче е характерното и при двете нови партии? И двете се появяват няколко месеца преди изборите, и двете ще се борят с политическото статукво (нищо ново) и двете ще сложат край на корупцията, олигархията, а България ще светне като крушка и ще догони развитите държави от Западна Европа, че даже и може да ги задмине. 
  image     Нека към тези два проекта, добавим и партия „Воля“ на бизнесмена Веселин Марешки,  който постигна отличен резултат на президентските избори и има амбициите да измести ДПС от третото място на парламентарната сцена. Марешки разполага с висока подкрепа най-вече във Варна, а най-често използваните думи в неговия речник са „картел“ и „монополи“. Той се опитва да влезе в ролята на съвременен Робин Худ, който се бори с лошите картели на горивата, но освен това иска да пребори и политическия монополизъм и след няколко години да се превърне в..българския Доналд Тръмп. Звучи странно, но все пак това е неговият план и ние сме длъжни да го уважим.     imageКъм всичко ново, трябва да прибавим и евентуалният нов проект на Радан Кънев. Кънев, който до преди няколко месеца беше в незавидната позиция, хем да бъде опозиция на управляващите, хем да е част от Реформаторския блок, който пък е в управлението (парадокс, който трябва да се изучава след време), най-после се превърна в истинска опозиция и започна открито да атакува ГЕРБ и „реформаторите“. Той дори си позволи да използва реториката на Борисов, и с т.нар. „народно говорене“ с използването на жаргони от битовата фразеология се опита да го атакува. Премина обаче отвъд допустимите граници и не просто, че не нанесе сериозен удар по Борисов, ами стана за смях. Сега се надява, да използва тези няколко месеца до изборите, за да опита да се представи като антисистемен играч, който се бори срещу статуквото (пак нищо ново).    Да не забравяме и лявото, но и там освен „Нормална държава“ на Георги Кадиев, няма кой знае какво раздвижване. Все пак, бившия червен кадър може да се похвали с това, че благодарение на своята подкрепа, протестърката Десислава Иванчева, успя да се пребори за кметското място в столичния квартал „Младост“. Кадиев и оглавяваната от него партия имат за цел.. да преборят корупцията и олигархията..  Няма да споменавам други знайни и незнайни бъдещи проекти, които също имат за цел да преборят корупцията и олигархията и да сложат край на сегашната порочна система, тъй като няма да се различават съществено от гореизброените.   
   Какво обаче е общото между Христо Иванов, Бареков, Марешки, Радан Кънев и Кадиев? Всеки един от тях е активен актьор на политическата сцена, не от вчера и не от днес. Нека не забравяме, че от 2006г до 2014г., Хр. Иванов и бил програмен директор на Фондация "Български институт за правни инициативи", където е ръководил проекти в областта на съдебната реформа, предотвратяване на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона. Нека не забравяме също и фактът, че два пъти е министър на правосъдието, но въпреки това, съдебната система днес изглежда безнадеждно, затънала в корупционни схеми. Марешки например е участник в активната политика от 2005г, когато основава партията "Национално движение за свобода и демокрация", след което влиза в коалиция с РЗС на Яне Янев, който пък преди години ни убеждаваше, че също ще бори корупцията.. През 2007г. Марешки основава нова партия („Либерален алианс“), за президентските избори през миналата година създава гражданско сдружение, а сега ще основе нова партия за трети път.. Николай Бареков изгря на политическия небосклон, посвети малко, след което набързо угасна. Борбата му със статуквото продължи кратко и безрезултатно. От „Бъгария без цензура“ не остана нищо. Сега се опитва да мине по същия път с друг проект, само, че българският народ рядко пие кафе втора цедка, особено що се отнася за популистки проекти. В активната политика от 2013г е и Радан Кънев, който не бил имал шанс въобще да се докосне до властта, ако не беше коалицията с останалите партии в Реформаторския блок. Най-вероятно той ще потърси други десни партии, за подобен блок, който да се конкурира с досегашните „реформатори“, както и с ГЕРБ, но успехът му е под въпрос.  В лявото пространство БСП няма алтернатива, независимо кой от „столетницата“ се отдели и се опита да направи самостоятелен проект. Същото би могло да се каже и за ГЕРБ и дясното пространство.  
 image
  Така, най-общо казано на предсрочните парламентарни избори не ни очаква нищо ново. ГЕРБ и БСП отново са без алтернатива за първите места, като компания ще им правят патриотите и ДПС.  Най-вероятно върху тези четири партийни формирования ще падне отговорността за съставянето на нов кабинет през април. 
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stoyanov01
Категория: Други
Прочетен: 41810
Постинги: 14
Коментари: 11
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930