Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2015 20:47 - ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО (Гражданомер)
Автор: stoyanov01 Категория: Политика   
Прочетен: 3294 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 15.12.2015 20:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Съвсем скоро, ще се отбележат 8 години, от присъединяването на страната към ЕС и ще започне деветата. За това време се случиха доста неща в страната, някои положителни, други отрицателни. Въпреки, че сме част от "европейското семейство" от 8 години, "демократично общество" сме от 25 години, то в страната има един голям проблем. Проблемът е, че липсва силно гражданско общество. 
    Гражданското общество съществува от времето на Перикъл, когато не е имало юридически структури на гражданите, и се е развивало според епохите. През всичките периоди на развитие и упадък си е запазило основното определящо качество на гражданското общество, а именно да бъде коректив на управляващите. Тънкостта, в цялата проблематика е, че гражданското общество съществува само при развитите демократични общности, където има връзка управлявани- управляващи и обратно.
    Защо обаче няма силно гражданко общество у нас? Нима демокрация на четвърт век не е способна да изгради такова общество? Може би. Но основният проблем е, че голяма част от българските граждани не са запознати с основните граждански и политически права.  Например, близо 60% от българите декларират, че не знаят достатъчно за правата си като граждани на ЕС (Данни на Евробарометър от 2013г.). Още по-фрапиращо е, че българските младежи се интересуват слабо от политика, не вярват в държавните институции, като в същото време се наблюдава ръст на антидемократичните настроения сред тях. Това са едни от заключенията на годишния доклад за младежта за 2014г. От тук идва и проблемът, че тази незаинтересованост, води до масов отказ от участие в изборите и логично неудовлетворение от избнорните резултати. 
    Именно затова, всички ние трябва да обърнем повече внимание на своите права. И най-вече да знаем, какви са нашите политически и граждани права. Това лесно може да се осъществи, например, чрез проекти като "Гражданомер". Този проект е насочен към всички българи, които с активното си участие в обществения живот искат да променят страната си към по-добро. image
    В сайта "Гражданомер", всеки може да провери, до колко е наясно, как функционират институциите у нас, какви са правомощията на президента, министър-председателя и народните представители?  Какви са механизмите на съдебната власт, какви са формите на гражданско участие в изработването на публични политики, какви са правата и задълженията на всеки избирател?
   Благодарение на този сайт, както и на подобни проекти, повече хора могат да научат за своите права, за конституцията, за местната власт, но най-важното е..могат да се превърнат в активни граждани, част от силно гражданско общество. Така би могло да има връзка между управляващи и управлявани и България най-после да започне да се възприема като страна със силна демократична общност. 





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. appen13 - Ха-ха-ха...
15.12.2015 21:01
Евро-педерастчето продължава да проституира срещу презрително подхвърлени му евро-подаяния, като на евтина проститутка, каквато е !!!!
И вече са си набавило, по стар слугински обичай, шалвари, бурки, хиджаби, ВАЗЕЛИН и НАКОЛЕНКИ, за да обслужва орално и АНАЛНО новите си ИСЛЯМСКИ ЕВРО-ГОСПОДАРИ, които ще заменят съвсем скоро работодателите му от Вашингтон, Берлин и Брюксел !!!!
цитирай
2. bgman13 - цитат:"Например, близо 60% ...
15.12.2015 21:48
цитат:"Например, близо 60% от българите декларират, че не знаят достатъчно за правата си като граждани на ЕС "

Зададох ти прост въпрос: "Ти виждал ли си европейската конституция?" И ти ме изтри? Защо бе, защо? Толкова ли ти беше трудно да ми отговориш, че не си я виждал, дори и на картинка, че не знаеш нищо за нея и особено колко е голяма? И ме изтри, а? Понеже простите въпроси на които не можеш да отговориш ти е най-лесно да ги изтриеш. Ма нали ми говориш за правата според европейските стандарти? И това за тебе автоматически означава, че си бетер комунистически цензор, понеже друго не можеш? Не можеш, нали?
цитирай
3. stoyanov01 - За bigman13
16.12.2015 08:45
bgman13 написа:
цитат:"Например, близо 60% от българите декларират, че не знаят достатъчно за правата си като граждани на ЕС "

Зададох ти прост въпрос: "Ти виждал ли си европейската конституция?" И ти ме изтри?

Не трия никого, просто пуснах поста отново, понеже имаше проблем със стария. Анализа е конкретно за българските права- граждански и политически, а това с европейските граждански права беше просто пример, който е релевантен и за България. Освен, че съм виждал европейската конституция, съм и чел голяма част от нея, както за ценностите и целите, така и за ресорните политики.
цитирай
4. bgman13 - Освен, че съм виждал европейската ...
16.12.2015 12:44
stoyanov01 написа:
Освен, че съм виждал европейската конституция, съм и чел голяма част от нея, както за ценностите и целите, така и за ресорните политики.


Чудесно. Значи можеш да ми отговориш на въпросите:

1. Верно ли че тая конституция е толкова голяма, та я карат на заседанията на Конвена с количка?

2. Какво да разбира човек, когато казваш, че си чел голяма част от нея:

а) че си чел над петдесет процента от една конституция, която я карат с количка, понеже не могат да я носят?
б) че си чел над десет процента от нея, което си е пак много?
в) че си чел няма и един процент от нея, но това което си прочел е било по обем колкото Клетниците на Виктор Юго и не е никак малко
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stoyanov01
Категория: Други
Прочетен: 41595
Постинги: 14
Коментари: 11
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031