Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2018 10:56 - КОЛКО МРАЧЕН ВСЪЩНОСТ Е "ДАРК" НА НЕТФЛИКС
Автор: stoyanov01 Категория: Забавление   
Прочетен: 563 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.02.2018 11:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
   Ще направя един интересен синтез. Взимам Stranger Things, добавям Twin Peaks, щипка LOST, щипка "ТО" и се получава немскоезичният сериал DARK. Първоначално малко странен, впоследствие грабва зрителите и ги изпраща в една центруфуга, в която се преплитат интересни взимоотношения, пътувания във времето, убийства и т.н
image
   Сериалът стартира със загадъчно самоубийство в малкото градче Винден, където съпруг решава да отнеме живота си и оставя жена (Хана) и син - тийнейджър (Джонас). Хана явно бързо забравя супруга си, тъй като има любовна връзка с полицая Улрих Нилсен , който пък е женен за директорката Катарина и имат три деца - Марта, Магнус и Микел. Няма обаче да изброявам всички семейства и връзки. Има различни връзки, открояващи се през различните времеви периоди, но не досадни и натрапчиви, подобно на някои сериали..

 Интересното става, когато групата тийнейджъри решава да се разхожда около загадъчна пещера, която пък е в близост до атомна електроцентрала и общо взето там стават странни неща, по-странни дори от тези в Stranger things. Извъднъж малкият син на Улрих - Микел изчезва безследно, което преобръща всичко. Улрих, изигран блестящо от Oliver Masucci вече е преживял нещо подобно, тъй като брат му изчезва по същия начин през 80-те. Именно затова е решен на всичко да намери сина си!
image
От друга страна, Джонас, е решен да разплете причините за самоубийството на баща си, затова започва собствено разследване, което го отвежда дълбоко до тунелите на пещарата, а след като излиза, се озовава в същото градче, но през 1986г, където се намира и изчезналият Микел..

80-те тук са направени както подобава, спрямо декори, коли, музика, че дори и десертчета "Райдер"(старото име на "Туикс")..

image
През втората част на сезона, Улрих вече параноичен, успява да стигне до някакво заключение, като в крайна сметка и той пътува във времето, но вместо в 1986, попада в 1953г.. Въпреки, че вижда неговите родители като деца, градчето е неузнаваемо и той е меко казано объркан, все пак продължава да търси истината за своя син е готов на всичко (наистина на всичко) за да предотврати събитията които се случват в бъдещето!

 Сценаристите по един много добър начин са изградили причинно-следствените връзки, ролята на всеки един участник, как миналото се отразява на бъдещето, но и как бъдещето се отразява на миналото (колкото и странно да звучи). През цялото време в сериала наблюдаваме действията на Странника, мъж с качулка, който знае абсолютно всичко, което се е случило и прави опити да го предотврати. image
От друга страна виждаме и странен свещенник на има Ной, който се появява във всички времеви периоди и се опитва да създаде машина на времето с цената на много жертви(предимно деца), с която да контролира събитията! Тук, подобно на LOST, където гледахме битка за влияние между Джейкъб и Мъжът в черно, се наблюдава косвена битка между Странника и Ной! Докато става ясно кой е Странникът, Ной остава неизвестен до последно, както и каква е връзката му с останалите. Моето предположение е, че е роден доста преди всички събития, може би някога през 19 век, а защо не и по-рано? Той не остарява, подобно на Ричард от LOST, но търси начини за пътуване във времето, за по-голям контрол над събитията. Да не забравяме репликата на Странникът: "Това е прототип на машина за пътуване във времето, която ВСЕ ОЩЕ не работи", тоест през втория сезон може и да видим как функционира.

 Интересното при ДАРК е, че сякаш невидима сила управлява героите и всички опити за промяна и съпротивление са туширани. Тук изникват въпросите за промяна на миналото и борбатата с така наречената съдба. Подобно на LOST, всичко което е станало в миналото, до известна степен е повлияно от бъдещето и обратно, и всеки опит за промяна е всъщност действие, което вече се е случило.. Това рязко контрастира с шедьовъра на Стивън Кинг "22.11.63", където главния герой в крайна сметка успява да победи съдбата и да промени историята..С такава нагласа беше и Джонас, който в края на сезона имаше намерение да направи нещо, което щеше да постави под въпрос неговото съществуване.

   Харектерно е, че с всеки един епизод нарастват въпросите, които не намират отговор до финала на сезона! Това е чудесна предпоставка за нови сезони, като втори сезон ще има, някога в края на годината. Очаквам през новия сезон да станем свидетели на това, което се случва през 2052г, да видим повече от 50-те години на 20в, както и каква е връзката на Странника с Клаудия Тийдеман, кой е Ной, кога е основано градчето може ли да се промени историята и т.н? 

Определено ДАРК е една симбиоза между отлична актьорска игра, добри ефекти и много добър сценарии, в който се преплитат: наука, мистерия, любов, омраза, любопитни, но и много шокиращи неща..





Тагове:   lost,   dark,   IT,   Stranger Things,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stoyanov01
Категория: Други
Прочетен: 41823
Постинги: 14
Коментари: 11
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930