Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2016 19:28 - СМЪРТТА НА БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛ
Автор: stoyanov01 Категория: Спорт   
Прочетен: 1113 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.10.2016 19:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      Националния отбор повече никога няма да се класира на голям футболен форум! Тази негативна прогноза от известно време циркулира у нас и се подхранва най-вече от слабото представяне на родните национали. image

  Само за три мача, родните "любимци" допуснаха цели 10 гола, като три от тях ни бяха вкарани от футболното "чудовище" Люксембург. Интересното беше след края му, където най-важния човек в родния футбол, видимо пиян обясняваше колко сме добре, понеже сме първи (най-вероятно се е напил от щастие).. Друг от ръководителите пък постоянно обяснява, че националите през 94-та са най-великите, а сега сме аутсайдери.. което е ясно на всички, затова може да смени плочата вече. 

Националния отбор е отражение както на родния футбол, така и участието на българските футболисти зад граница. Какво се случва в Първа лига? Лудогорец за втори път успя да влезе в групите на ШЛ и има реални шансове напролет да продължи да играе в турнира Лига Европа. Там може да продължи да мечтае, дори за полуфинал.. но времето ще покаже. Лудогорец обаче е сплав от чужденци, с високи заплати. В титулярния състав играят двама българи - Владо Стоянов и Светослав Дяков. Понякога в игра влиза и Йордан Минев. Въпреки това обаче, българите рядко си пробиват път в първия отбор, а за младите от школата това е мираж. Показателни са резултатите на младите таланти в младежката Шампионска лига. Последния мач, те получиха само 8 гола, от далеч по-класния тим на ПСЖ. През миналата кампания те загубиха и шесте си срещи, напът е това да се повтори. С няколко думи - школата на Лудогорец е зациклила и за тези години от които функционира няма нито един талант, който да си е пробил път до първия отбор. 
Другият силен български отбор е Левски. Там положението е далеч по-оптимистично, като в сините редици личат имената на таланти като Божидар Краев, Деян Иванов, Мики Орачев, Александър Любенов, Илия Димитров, Станислав Иванов и др. Въпреки това обаче, единственият титуляр за момента е Божидар Краев, а за сметка на младите бяха привлечени чужденци. Въпреки това обаче, българите в състава играят на ниво, като Александър Александров и Димитър Пиргов заформиха стабилна защита, заедно със Сашо Александров - Алвеша и Веско Минев. Каре защитници, които със сигурност нямаше да допуснат 10 гола в три мача, независимо от противниците. 
Какво се случва с ЦСКА-София? От отбора, който спечели купата на България преди няколко месеца и в който играеха само българи, не остана почти нищо. Да, в дефанзивен план личат имената на Георги Китанов, Станислав Манолев и Божидар Чорбаджийски, но до там. Халфовете и нападателите са чужденци, които бяха привлечени за повишаване на качеството, но въпреки това, "червените" се представят на приливи и отливи, като до момента от 9 мача са спечелили 5 и се намират на 4-то място в класирането. 

  Какво се случва с българите в чужбина? В момента няма нито един българин, играещ в топ отбор от топ първенство. Основна част от легионерите ритат в Русия и Турция. Характерно е, че в националния отбор биват викани определени играчи, които се викат по навик. Например играчи като Димитър Рангелов, Андрей Гълабинов и Ивелин Попов са викани, без значение какво е тяхното моментно състояние и без значение дали изобщо те играят в клубните си отбори. 

В крайна сметка, при положение, че българите играещи на ниво както в родното първенство, така и в клубовете от чужбина се броят на пръсти, няма как да искаме и да очакваме чудеса от националния отбор. Напротив, би трябвало да бъдем радостни, че успяваме с триста зора да победим Люксембург. Да, в момента сме на едно ниво с отбори като Люксембург, Андора и Лихтенщайн. Да, в момента сме футболно джудже. Дали ще успеем някога да се превърнем отново във футболно страшилище? Да, само при положение,че се инвестира в школите и се работи активно с младите играчи. 
image   А сега, Хубчев може да направи следното. Без капка страх да заложи на млади играчи като Кун Теменужков (Барселона), Владислав Жиков (Милан), Илия Груев-младши (Вердер Бремен) и др, понеже върху техните плещи ще паднат следващите надежди за класиране, ако въобще са останали такива. Ако ли не.. ще продължим да дълбаем дъното и да губим мачовете с разлика. 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stoyanov01
Категория: Други
Прочетен: 41784
Постинги: 14
Коментари: 11
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930