Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2016 20:33 - ЩЕ ЗАГУБЯТ ЛИ ИЗБОРИТЕ ГЕРБ?
Автор: stoyanov01 Категория: Политика   
Прочетен: 1795 Коментари: 1 Гласове:
-1

Последна промяна: 05.10.2016 20:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Все повече се приближаваме към президентските избори и вече всички въпросителните получиха отговор.  От партия ГЕРБ решиха да обявят своя кандидат в последния възможен момент, за сметка на опонентите от БСП, които обявиха кандидата в разгара на лятото. Уж вляво щеше да има само един претендент за поста, а се оказаха трима (или четирима).. В центъра няма изявени фигури, но за сметка на това, вдясно е интересно (ако патриотите могат да бъдат позиционирани там). Тук обаче ще се абстрахирам от всички певци, шоумени, бивши затворници и т.н, които също имат мераци за президентското кресло. 
   Вляво кандидатите са генерал Радев, който се ползва с подкрепата на БСП, Ивайло Калфин от АБВ и Таня Дончева от Движение 21. Към тази група някои причисляват и Пламен Орешарски, бивш министър, а по-късно и бивш премиер именно при управлението на БСП. Тук положението е ясно. Въпреки, че Радев е непознат сред привържениците на БСП, то при мобилизиране на електората на „червените“, най-вероятно ще се стигне до победа над другите леви кандидати, но дали тази малка победа ще осигури балотаж, предстои да разберем. 
image
Патриотичните организации застанаха зад двойката Красимир Каракачанов (ВМРО) и Явор Нотев ( Атака). До момента тази двойка има висок рейнтинг и не би било учудващо ако стигне до балотаж.       При Реформаторския блок станахме свидетели на същинска одисея. Цяло лято те се опитваха да се разберат за обща номинация, но така и не се получаваше. В крайна сметка избраха..бивш министър от ГЕРБ. Нямам съмнения в качествата на Трайчо Трайков, но шансовете му за балотаж на този етап изглеждат илюзорни.  Така стигаме до номинацията на ГЕРБ. След дълго чакане и множество спекулации, се стигна до издигането на Цецка Цачева и Пламен Манушев. Тя е с рекордно нисък рейнтинг, а той е непознат. Цачева вярва на 100%, че ще успее, Борисов уж го вярва, цялата партия го вярва..или почти цялата. 
 
   Какво обаче иска да постигне Борисов с тази номинация? Ясно е, че ако на мястото на Цачева беше Кристалина Георгиева, или пък самият той, резултатът можеше да е ясен още на първи тур и да не се стига до балотаж. Ясно е също така, че ако някои от успешните кметове на ГЕРБ  (Фандъкова или Николов)беше издигнат, щеше да спечели на балотажа. Не би било и учудващо ако Томислав Дончев участваше в тази надпревара, както не би била учудваща и неговата победа. Както кметовете, така и той се ползват с висок личен рейнтинг. Шансовете на Цачева не са толкова добри. Казвам това, не само защото опозицията побърза да отпише председателката на НС, а защото част от самите членове и симпатизанти на ГЕРБ са разколебани и не особено ентусиазирани от възможността да гласуват за нея. Борисов и неговият щаб си дават сметка за това. Едната хипотеза е, че премиерът пробва гласоподавателите и ако бъде избрана Цачева, значи ГЕРБ могат да правят всякакви назначения и номинации, които да минават безпроблемно. Другата хипотеза е, че Борисов умишлено иска да загуби изборите, след което може да изпълни неговата закана и да хвърли оставка. Той е сигурен, че стигне ли се до предсрочни избори, ГЕРБ ще спечели безапелационна победа и ще си осигури самостоятелно управление, без подкрепата на патриотите и разединените „реформатори“. Така, ГЕРБ ще спечели нов мандат и нови 4 години, през които да осъществи своите планове и политики. image       Интересното е, как ще се развият нещата след първия тур. Ако Цачева е на балотаж с ген. Радев, то БСП ще се нуждаят от подкрепата или на патриотите, или на старите „приятели“ от ДПС. Ако такава подкрепа бъде осигурена, то социалистите биха могли да се поздравят с победата. Освен това, „червените“ най-вероятно ще направят нов опит за обединение на левицата и подкрепа от левите политически формации.  Ако обаче вместо Радев, на балотаж отиде Красимир Каракачанов, то шансовете му също не са малки, тъй като БСП ще го подкрепят, само и само да не спечелят кандидатите на ГЕРБ. В този случай би било интересно дали ДПС ще подкрепи Цачева. 
В крайна сметка битката ще е ожесточена, а разликите ще бъдат много малки. Голяма е обаче вероятността ГЕРБ да претърпи първа загуба от доста години насам. Дали обаче това е просто част от дългосрочна стратегия на управляващите? Предстои да разберем. 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. appen13 - КРЕТЕН !!!
05.10.2016 20:45
Кой ще гласува за русенския наследствен земеделски дружбаш-номенклатурщик Красьо СВИНЯТА от псевдо-ВМРО ???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stoyanov01
Категория: Други
Прочетен: 41544
Постинги: 14
Коментари: 11
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031